Peter Pichler Architecture

FUTURE SPACE PAVILION, SALONE DEL MOBILE 2018
MILANO, ITALY

PROJECT: Pavilion Fuorisalone 2018  LOCATION: Courtyard Università degli studi, Milano, Italy YEAR: 2018  SIZE: 130m²  FACTS: wood Pavilion made of 1.600 wood sticks with an overall weight of 12 tons  CLIENT: Interni / Mondadori  TECHNICAL PARTNERS: Domus Gaia, Zumtobel   CREDITS PPAPeter Pichler, Silvana Ordinas, Gianluigi D´Aloisio, Daniele Colombati  PHOTOS: Oskar Dariz

Concept

The symmetrical structure is inspired by the extraordinary quality of the Renaissance proportions of the courtyard of Ca' Granda and plays with the fundamental elements of Renaissance style: symmetry, proportion and geometry. The project explores the potential of the materic presence of wood in a non-typical “building” environment as a structure that should transmit a spatial experience. The installation reflects our studio thoughts about future spaces: sustainability (wood as material), structure and spatial emotions.

Three separate wings gradually changing in height by simply stacking and rotating different lengths of wood sticks (1.600, form a pyramid-like ensemble.  Visitors are invited to enter and explore the cave- like installation. The perforated structure filters light and evokes a playful game of light and shadow. It forms three openings, one serves as the entrance and the other two provide views towards the courtyard of the university and other installations.

 

Built with Berta.me